Facebook

Löydät Erik Bruunin nyt myös Facebookista:
Erik Bruun Design

Käy tykkäämässä!

ERIK BRUUN

Erik Bruun syntyi huhtikuun 7. pvä vuonna 1926 Viipurissa. 

erik_kuva_mv.jpgHän vietti lapsuutensa Viipurin lähellä Säiniöllä. Jatkosodan aikana perhee mutti Helsinkiin. Bruun aloitti Helsingissä grafiikan opiskelut Taideteollisessa Korkeakoulussa ja valmistui 1950. 1953 hän perusti oman yrityksensä ja on sen jälkeen pääsiassa toiminut itsenäisenä freelance-suunnittelijana suunnitellen julisteita, kirjoja, liikemerkkejä, vuosikertomuksia, postimerkkejä ja jopa seteleitä. 

1950-luvun tuotanto keskittyy lähinnä kaupallisten julisteiden maailmaan. Ennen television varsinaista maihinnousua suomalaisiin kotitalouksiin pidettiin ulkomainontaa ehkä vahvimpana yrityskuvan ja merkkituotteiden vahvistajana. Tällöinhän ei myöskään sanomalehdissä vielä ollut väripainatuksten mahdollisuutta. Toimeksiantajina olivat tuolloin tärkeät suomalaistet merkintekijät kuten Hackmann, Fazer, Hyvon ja Hartwall, jonka Jaffa-virvokkeiden lanseerauksessa Bruun oli vahvasti mukana.

1960-luvulla alkoi Bruunin rakkaus Suomen luontoa ja metsiä kohtaan näkyä hänen tuotannosaan. Ensimmäinen suuri työ oli hänen Merikotka-juliste, jonka syntyi 1964. Kotka oli jo tuolloin uhanalainen ja 60-luvulla Suomessa pesikin onnistuneesti vain noin 20 kotkaparia mm. DDT:n ja muiden tuholaismyrkkyjen yleisen käytön takia. Erik Bruun on suunnitellut Suomen Luonnonsuojeluliiton tunnuksen joka kuvaa Saimaannorppaa.

Monen yrityksen liikemerkki on lähtöisin Erik Bruunin kynästä 70-, 80- ja 90-luvuilla. Myös julisteet olivat edelleen vahvasti mukana kuvassa. Valokuvaus tuli vahvasti mukaan hänen ilmaisutekniikkaan. Moni juliste on palkittu kansainvälisesti. 

Tuoreimmat projektit ovat Hartwallille, Finnairille ja Suomen Luonnosuojeluliitolle suunnitellut uudet julsiteet, sekä uudet postimerkit, jotka ilmestyvät syksyllä 2013.

Erik Bruun on asununut yli 40 vuotta Suomenlinnassa Helsingissä.

2008 Erik Bruun palkittiin Pro Finlandia -mitalilla. Taiteen Keskustoimikunta on nimittänyt hänet Taitelijaprofessoriksi.